ZON door de jaren heen

ZON voorziet dagelijks duizenden huishoudens in Nederland van duurzame energie. Inmiddels bestaan we meer dan 10 jaar en streven we elke dag onze missie na: Nederland zo snel mogelijk aardgasvrij verwarmen.

Hoe het begon

In 2006 zag ZON het levenslicht. Oprichter John Braakman werkte bij een grote energiereus en ervaarde in deze organisatie vaak logge processen en lange wachttijden voor beslissingen: ideeën kwamen niet snel genoeg van de grond en kansen bleven onbenut. Hij besloot voor zichzelf te beginnen en ontwikkelde samen met zijn vrouw José een eigen concept. Samen plantten ze de eerste zaadjes voor ZON.

Aanvankelijk werd ZON gerund vanuit de eigen zolderkamer met ondersteuning van een kleine flexibele schil. Maar zodra het eerste personeelslid op 1 maart 2008 begon, openden de deuren van een echt kantoor in Obdam. Sinds 2010 zijn we gevestigd op onze huidige locatie: het voormalige Scheringamuseum in Spanbroek, uiteraard volledig duurzaam verbouwd.

Eerste project

Het allereerste opgeleverde project dat in exploitatie ging, was een project in het West-Friese dorp Wognum. Dit complex met 24 starterswoningen hebben we volledig voorzien van een duurzame klimaat- en warmwaterinstallatie. Inmiddels bestaat dit complex alweer 10 jaar en is het echt ons pareltje geworden.

In de jaren die volgden is er keihard gewerkt en zijn we steeds sneller gegroeid. Het personeelsbestand breidde zich uit en ook de projecten die we oppakten kregen steeds meer volume. We realiseerden de afgelopen 10 jaar projecten van 24 woningen tot aan projecten met honderden woningeenheden. Omdat we op grote schaal duurzaamheid willen inzetten, werken we vandaag de dag het liefst aan projecten met meer dan 50 woningen.

Energy Service Company (ESCo)

We bouwen en financieren onze projecten in een aparte entiteit, een ESCo (Energy Service Company). Vanuit deze ESCo voorzien we grote complexen van een centrale technische ruimte met daarin de duurzame energie-installatie. De ESCo is de eigenaar van alle componenten.

We streven er naar dat gebouwen energieneutraal of net energieplus worden, zonder dat er extra kosten aan zijn verbonden. Het proces van ontwikkeling tot realisatie duurt ongeveer 2 jaar. Daarna verzorgen we nog 30 jaar lang de financiële, administratieve en technische exploitatie.

Omdat we met zulke grote projecten werken, ontstaat er een grote verantwoordelijkheid én verbondenheid op kantoor. We werken echt met elkaar. Van de salesafdeling die projecten binnenhaalt tot de administratieafdeling die er ook de tientallen jaren erna nog voor zorgt dat er keurig op tijd gefactureerd wordt. Alleen samen kunnen we grote successen behalen!

Wat ons uniek maakt is dat we meer dan een adviesbureau zijn. Het ESCo-concept is onze core business en willen we uitdragen. Hiermee kunnen we mensen namelijk echt ontzorgen.

ZONnige toekomst

We hebben bij ZON een grote groeiambitie. In 2022 willen we 20.000 woningen voorzien van 100% gasvrije warmte, koude en warm tapwater. Om dit te bereiken investeren we al sinds 2006 in mensen, geven we trainingen en zorgen we er elke keer weer voor dat we onszelf verbeteren en vernieuwen.

Het is niet altijd makkelijk geweest om deze ambitie na te streven. Tijdens de bouwcrisis hebben we moeilijke jaren meegemaakt waarin we gedwongen afscheid hebben moeten nemen van veel collega’s, die stuk voor stuk een grote bijdrage hebben geleverd aan ZON.

Die periode ligt achter ons. Sinds 2017 hebben we een nauwe samenwerking met onze partners en aandeelhouders Greenchoice en Meewind en in 2018 zijn we een partnership aangegaan met ING. Samen kunnen we nog beter werken aan een aardgasvrij Nederland.

We bruisen van de energie en gaan een zonnige toekomst tegemoet!

 • 2006

  Oprichting

 • 2008

  Personeel en Kantoor

  2008

 • 2008

 • 2009

  Start IJbron projecten

  2009

 • 2009

  1e Renovatieproject operationeel

 • 2010

  MVO prijs

  2010

 • 2010

  Intrek voormalig Scheringamuseum

 • 2010 & 2011

  FD Gazellen

  2010 & 2011

 • 2011

  1000+ aansluitingen

 • 2012

  Bouwcrisis wordt voelbaar

  2012

 • 2014

  2000+ aansluitingen

 • 2017

  2017

 • 2017

  zonenergie.nu wordt ZON

  ZON

 • 2018

  Partnership ING

  2018

Vacatures

Digital Lead

Hoofd Financiële Administratie